Ambassadeurs van de EU-landen hebben een akkoord bereikt over een nieuw sanctiepakket voor Rusland. De nieuwe sancties richten zich onder meer op Ruslands zogeheten schaduwvloot, schepen die worden gebruikt om oliesancties te omzeilen. Ook wordt de import van aluminium uit het land verboden.

De schepen in Ruslands schaduwvloot exporteren, in sommige gevallen onverzekerd, olie vanuit Rusland. Daarbij omzeilen zij het olieprijsplafond, een maximale prijs per vat waarvoor het land olie mag exporteren. De nieuwe sancties zijn van toepassing op de eigenaren en exploitanten van deze schepen, inclusief kapiteins.

Het is het zestiende pakket dat de EU heeft gepresenteerd. Verder is het niet langer toegestaan bepaalde producten en chemicaliën naar Rusland te exporteren. Daarnaast plaatst de EU tientallen nieuwe personen op de sanctielijst, van wie banktegoeden bevroren worden en voor wie een inreisverbod voor de EU gaat gelden.

Trump noemt Oekraïense president ‘dictator zonder verkiezingen’

Intussen schaart de Amerikaanse president Donald Trump zich steeds nadrukkelijker aan de zijde van Rusland, door zijn Oekraïense ambtgenoot Volodymyr Zelensky op Truth Social te bestempelen als “dictator zonder verkiezingen”.

Trump haalde dinsdag al uit naar Zelensky. "Hij weigert verkiezingen te houden, staat erg laag in de peilingen en het enige waar hij goed in was, was Joe Biden bespelen 'als een viool'", aldus de Amerikaanse president.

Zelensky zou volgens hem maar 4 procent van de bevolking achter zich hebben. Hij zou daarom ook niet namens Oekraïne kunnen spreken en geen plaats aan de onderhandelingstafel met Rusland kunnen eisen.

De claim van Trump wordt weersproken door onderzoek van het Internationaal Instituut voor Sociologie in Kyiv eerder deze maand. Daarin zegt 57 procent van de ondervraagden vertrouwen te hebben in Zelensky.

Rusland wil dat er snel nieuwe verkiezingen in Oekraïne plaatsvinden. Die hadden eigenlijk vorig jaar moeten plaatsvinden, maar zijn wegens de oorlog uitgesteld. "Zouden de mensen niet moeten zeggen dat het al lang geleden is dat ze een verkiezing hadden?", zei Trump toen hem naar het onderwerp werd gevraagd. "Dat is niet alleen een ding van Rusland, maar komt ook van mij en veel andere landen."

Trump rechtvaardigt Russische invasie van Oekraïne

Trump heeft de Russische visie op de oorlog in Oekraïne vrijwel volledig overgenomen. Hij stelde dinsdag dat de strijd in Oekraïne op de spits is gedreven door de pogingen van Kyiv en Washington om het land lid te maken van de NAVO. Dat is geëscaleerd begin 2022 met een grote Russische aanval op Oekraïne.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov heeft de uitspraken van Trump over de oorzaak van de oorlog in Oekraïne geprezen. Hij gaf in een reactie aan dat "Trump de eerste en enige westerse leider is die hardop durft te zeggen dat een van de belangrijkste oorzaken van de toestand in Oekraïne het agressieve beleid was van de vorige Amerikaanse regering om Oekraïne binnen de NAVO te halen".

Oekraïens NAVO-lidmaatschap is altijd onaanvaardbaar geweest voor het Kremlin. In eerdere vredesgesprekken in 2022 in Turkije ging Oekraïne er in principe mee akkoord af te zien van NAVO-lidmaatschap, maar zou het als neutraal land veiligheidsgaranties krijgen. Het zou wel lid van de EU kunnen worden. Het ontwerpakkoord is volgens Rusland destijds door vooral Washington en Londen getorpedeerd.

In reactie op de uitspraken van Trump gaf de Oekraïense president Zelensky aan dat de Amerikaanse president in de val van Russische desinformatie is gelopen. "President Trump, voor wie we groot respect hebben als leider van de Amerikanen, leeft helaas in deze bubbel van desinformatie."

Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken praat Europese landen bij

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Marco Rubio heeft intussen een aantal Europese landen en de EU-buitenlandchef bijgepraat na een overleg met zijn Russische ambtgenoot in Saudi-Arabië. Die bijeenkomst ging over meer inspanningen om de oorlog in Oekraïne te beëindigen.

Rubio heeft volgens zijn ministerie contact gehad met de ministers van Frankrijk, Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk. Ze waren het erover eens dat ze nauw contact moeten houden, terwijl wordt gewerkt aan een duurzaam einde aan de oorlog in Oekraïne, staat in een verklaring.

Volgens de Italiaanse minister Antonio Tajani heeft Rubio gezegd dat de Europese Unie betrokken zal zijn bij onderhandelingen, omdat de EU-sancties tegen Rusland moeten worden besproken. Rubio was "heel duidelijk", aldus Tajani.

LEES OOK: Opmars van aandelen van Europese defensiebedrijven zet door op de beurs, nu Trump z’n handen van Oekraïne aftrekt